Quo vadis, fotbalové Slovácko?

10. 10. 2022 19:26:07
Po včerejším, tragickém domácím vystoupení proti pražským Bohemians si kladou fanoušci a hlavně vedení tohoto klubu otázku, na kterou není jednoduchá odpověď.

Už dopředu se vědělo, že tento klub bude mít nabitou podzimní sezónu, zkrácenou navíc kvůli nezvyklému termínu mistrovství světa. Postup přes švédský AIK Stockholm, který znamenal postup do skupinové fáze Konferenční ligy, je největším úspěchem tohoto mužstva v jeho historii.

Okamžitě byl zapomenuta neúspěšná snaha přejít přes turecké Fenerbahce do Evropské ligy, a klub se navíc dostal do atraktivní skupiny, takže se jeho fanoušci těšili či ještě těší na domácí zápasy s velmi kvalitními soupeři, kteří na stadiónu v Uherském Hradišti ještě nehráli. Všechno vypadalo jako krásná pohádka, ale ta rychle skončila. Nyní přichází na řadu tvrdá realita.

Když spočítáme, že tým z Uherského Hradiště tento podzim sehraje o 10 utkání navíc oproti celkům, které nehrají evropské poháry, nemá svoji cestu podzimní částí sezóny lehkou. No a tady přichází „kámen úrazu“. Jak to udělat, aby se dalo takové množství zápasů zvládnout?

Tým musí mít co nejvíce hráčů. Martin Svědík tak musí do hry nasadit hráče z lavičky. Jinak ty ostatní unaví a každým zápasem se jejich únava bude stupňovat. Už domácí zápas s Jabloncem, ale hlavně nedělní zápas s Bohemians (i když v tom zápase přišlo vyloučení brankáře Borka) ukázal, že je potřeba rotovat více hráčů.

Když se zastavíme u tohoto vyloučení, po kterém vstřelili hosté první gól, tak to v žádném případě nebyla chyba brankáře, ale obránců, kteří nezachytili brejk soupeře. Byli prostě pomalejší než soupeřův útočník. Přitom je o mužstvu klokanů známo, že během fotbalového podzimu jsou mnohem lepší na venkovních, než na domácím stadiónu.

Slovácko nejenom v tomto domácím utkání chyběla jiskra, nasazení a bojovnost. Patrně kvůli tomu, že nemá čas na trénink a pořád hraje zápasy. Posila Tomáš Břečka přitom hraje za B tým, protože nemá natrénováno. Michal Kohút dle trenéra nemá formu, dále jsou k dispozici Patrik Brandner, Vladislav Levin, Vasij Syniavskiy a mladík Pavel Juroška. Tito všichni, pokud jsou zdraví, musí hrát.

Řeči o tom, že se někdo musí rozehrát, nebo nemá formu, můžou být pravdivé, ale pokud trenér Slovácka nechce unavit své klíčové hráče, musí obměňovat sestavu a všichni tyto hráči musí dostat šanci. Ne v průběhu utkání, ale v základní sestavě. Třeba ho někdo z nich mile překvapí, ale pokud jej kouč k zápasu nenominuje, na lavičce náhradníků bude těžko ten či onen hráč dokazovat svoji herní kvalitu.

Jinak se klidně může stát, že Slovácko dopadne, jako před lety fotbalový Zlín. V Evropské lize ve skupině nevyhrál ani jeden zápas a horko těžko se v domácí soutěži zachraňoval. Pokud Martin Svědík nezariskuje a nebude do základní sestavy nasazovat více hráčů, tak Slovácko dopadne úplně stejně. Prostě je potřeba změnit strategii, i když je to trenérovi proti srsti. Jistě risk nebývá někdy zisk, ale v situaci týmu z Uherského Hradiště je potřeba zkusit vše. Dřív, než bude pozdě.

Autor: Antonín Šmejkal | pondělí 10.10.2022 19:26 | karma článku: 7.27 | přečteno: 254x

Další články blogera

Antonín Šmejkal

Zdeněk Grygera patří před disciplinárku. A co předseda komise rozhodčích?

V zápase skupiny o záchranu Teplice–Zlín měli hosté kopat pokutový kop, což uznala i komise rozhodčích. Zlínu to není vůbec nic platné, protože prohru 1:2 nikdo nezmění a tomuto mužstvu se záchrana velmi vzdálila.

17.5.2023 v 22:18 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 304 | Diskuse

Antonín Šmejkal

Najde Radek Příhoda odvahu exemplárně potrestat chybující rozhodčí?

Současný předseda komise rozhodčích Radek Příhoda jistě netušil, že po výborně odpískaném derby mezi Spartou a Slávií mladý arbitrem Daliborem Černým přijde v dalším kole Fortuna ligy taková studená sprcha.

24.4.2023 v 14:33 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 364 | Diskuse

Antonín Šmejkal

Když trenérovi chybí odvaha…

Trenér Šilhavý výběrem základní sestavy velmi chyboval a výsledkem toho byl debakl s Portugalskem 0:4. Kdoví proč drží nad některými hráči neustále ochrannou ruku a nebere ohled na to, že nemají momentálně formu.

26.9.2022 v 18:55 | Karma článku: 18.35 | Přečteno: 506 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 350

Nadšený sportovní fanoušek. V minulosti jsem hrál hokej, tenis, volejbal, šachy a především fotbal, který hraji dodnes.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...