Když trenérovi chybí odvaha…

26. 09. 2022 18:55:10
Trenér Šilhavý výběrem základní sestavy velmi chyboval a výsledkem toho byl debakl s Portugalskem 0:4. Kdoví proč drží nad některými hráči neustále ochrannou ruku a nebere ohled na to, že nemají momentálně formu.

Když se to vezme od zadních řad, které v sobotu „vyhořely“ na celé čáře: Tomáš Vaclík je určitě kvalitní brankář, ale v současné době prostě nemá formu. V jeho řeckém týmu Olympiakos FC se střídají trenéři jak na běžícím páse, mužstvo vyhrálo z úvodních 13 zápasů jen dva a tak se není vůbec čemu divit, že je v tomto řeckém klubu obrovská nervozita. Která se – jak je vidět – nevyhnula ani našemu gólmanovi.

Za této situace trenér české reprezentace postaví Tomáše Vaclíka do branky v prestižním zápase s portugalskou reprezentací. Nic proti tomu, kdyby neměl v záloze brankáře plzeňské Viktorie Jindřicha Staňka. Gólmana se suverénně nejlepší formou, kterou prokazuje jak v zápasech Ligy mistrů, tak i naší nejvyšší fotbalové soutěže. Reprezentovat by měli fotbalisté s nejlepší současnou formou. Zásluhy v dřívějších zápasech k nominaci nestačí.

Další obrovskou chybou českého reprezentačního kouče bylo složení obrany, kterou měl podle úmyslů trenéra Šilhavého řídit Jakub Brabec. Což o to, tady to rozhodnutí bylo správné. Ale co čert nechtěl, český obránce se zranil a adekvátní náhradou se stal Ondřej Kúdela. Jistě, pokud by hrál v pražské Slavii, tak by asi nikdo nic nenamítal.

Jen Jaroslav Šilhavý sám ví, proč plejera z klubu indonéského ligy Persija Jakarta povolal. Ví vůbec, jaká je úroveň indonéské ligy ve srovnání se zápasem naší reprezentace s Portugalskem? Ondřej Kúdela byl v minulosti vynikajícím fotbalistou, ale sobotní zápas se mu prostě nepovedl. Nebyla to ale jeho chyba. Kouč českého týmu měl povolat jiné obránce, což se mu opět vymstilo. Co tak nominovat některého z plzeňské dvojice Lukáš Hejda nebo Luděk Pernica?

Složení záložní řady velmi utrpělo zraněním Michala Sadílka, který tak nemohl být nominován. Alex Král jej v žádném případě nenahradil, i když se opět „překvapivě“ objevil v základní sestavě. Po odchodu z pražské Slavie na zahraniční angažmá nemá formu. No a Tomáš Souček také není tím fotbalistou z minulých sezón. Jeho anglický klub West Ham je na konci tabulky kvůli katastrofálnímu začátku soutěže. Tím pádem jsou Vladimír Coufal i Tomáš Souček pod obrovským tlakem a není divu, že fanoušci londýnského klubu je z neúspěchu viní. Jedná se o zahraniční hráče, kteří mají převyšovat ty domácí.

V pořádku bylo, že Tomáš Souček nastoupil od začátku utkání, ale v poločase měl být střídán, neboť jeho výkon byl žalostný. To stejné platí o dvojici z Leverkusenu. Patrik Schick se střelecký trápí, nedaří se mu, což prokázal i neproměněnou penaltou v zápase, která mohla znamenat gól do šatny a snížení na 1:2. Na druhou stranu do šancí se dostává a má tedy trenérovu důvěru. Ale v případě Adama Hložka se nejeden český fotbalový příznivec diví, že dostal důvěru nominací do základní sestavy. Do Leverkusenu přišel jako velká posila, ale v současné době mnoho šancí nedostává, tak by logicky neměl tvořit osu českého týmu.

Trenér fotbalového reprezentačního mužstva by si měl konečně uvědomit, že má povolávat do reprezentace fotbalisty s nejlepší aktuální formou, ať už hrají v Česku nebo v zahraničí. Povolávat hráče pouze za zásluhy je to nejhorší, co se může reprezentačnímu fotbalu stát. Jednoduše: pokud ve svém klubu hráč pravidelně nehraje anebo nemá dobrou formu, tak by neměl být do reprezentace povolán.

Jistě, výsledek tohoto zápasu mohl skončit úplně stejným výsledkem, kdyby Jaroslav Šilhavý nominoval naše hráče s nejlepší aktuální formou. To by mu však nejeden český fotbalový fanoušek zatleskal, protože ukázal potřebnou míru odvahy. V sobotu se tak ovšem nestalo. Trenér národního výběru ukázal, že je všechno, jen ne odvážný, což není pro český reprezentační fotbal vůbec dobrá zpráva do budoucna. Pokud nebude odvážný ani v budoucnu, nemusel by na svém postu dlouho vydržet.

Autor: Antonín Šmejkal | pondělí 26.9.2022 18:55 | karma článku: 18.35 | přečteno: 506x

Další články blogera

Antonín Šmejkal

Zdeněk Grygera patří před disciplinárku. A co předseda komise rozhodčích?

V zápase skupiny o záchranu Teplice–Zlín měli hosté kopat pokutový kop, což uznala i komise rozhodčích. Zlínu to není vůbec nic platné, protože prohru 1:2 nikdo nezmění a tomuto mužstvu se záchrana velmi vzdálila.

17.5.2023 v 22:18 | Karma článku: 14.92 | Přečteno: 304 | Diskuse

Antonín Šmejkal

Najde Radek Příhoda odvahu exemplárně potrestat chybující rozhodčí?

Současný předseda komise rozhodčích Radek Příhoda jistě netušil, že po výborně odpískaném derby mezi Spartou a Slávií mladý arbitrem Daliborem Černým přijde v dalším kole Fortuna ligy taková studená sprcha.

24.4.2023 v 14:33 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 364 | Diskuse

Antonín Šmejkal

Quo vadis, fotbalové Slovácko?

Po včerejším, tragickém domácím vystoupení proti pražským Bohemians si kladou fanoušci a hlavně vedení tohoto klubu otázku, na kterou není jednoduchá odpověď.

10.10.2022 v 19:26 | Karma článku: 7.27 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 350

Nadšený sportovní fanoušek. V minulosti jsem hrál hokej, tenis, volejbal, šachy a především fotbal, který hraji dodnes.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...